Vilket klipp

Butiken

Sekatör, grensax eller grensåg?

Den mest väsentliga skillnaden mellan sekatör, grensax och grensåg är tjockleken på grenarna de klarar av att hantera. De flesta behöver dock hantera både lite tjockare och lite smalare grenar.

Sekatörer, grensaxar och grensågar – vad är skillnaden? 

Sekatörer och grensaxar är kanske de som är svårast att skilja åt. De har samma funktion och form i hög grad, men grensaxar klarar av tyngre arbeten. Grensågar har kapacitet att klara riktigt tjocka grenar.  

Sekatörer lämpade för lättare arbeten 

Den största skillnaden är att en grensax som regel kan hantera tjockare grenar än en sekatör. Sekatörer är kanske mest lämpade för detaljarbete med till exempel buskar, eller unga träd för den delen.   

Man brukar säga att en sekatör klarar grenar upp till 20 – 25 mm.   

Rekommenderade sekatörer 

På Verktygshandlarn hittar du ett handplockat urval av sekatörer av hög kvalitet. Vi har till exempel:  

  • ARS Pro XZ. Den här sekatören har blivit utsedd till bäst-i-test ett flertal gånger – bland annat av Råd och Rön. Den rosas bland annat för sin ergonomi, funktionalitet och hållbarhet.  
     
  • ARS Pro Ergo XRPro Ergo XR har mycket gemensamt med Pro XZ. Den största skillnaden är att griphandtaget är roterande, vilket förebygger såväl blåsor som trötthet.  
     
  • Bosch EasyPrune 3,6 V. EasyPrune, från mycket välkända Bosch, är en populär sekatör med funktionen Power-assist. Det innebär att ett automatiskt elunderstöd kickar in när det börjar gå trögt att klippa. Perfekt för den som är svag i händerna eller som vill arbeta långa pass utan att bli trött.   

Grensaxar har större skäryta 

Grensaxar har både större skäryta och ett längre skaft. Det här gör dem bättre lämpade att hantera tjocka grenar. Exakt hur tjocka grenar de klarar av att hantera varierar mellan olika modeller, men inte sällan klarar en grensax omkring 35 – 35 mm i diameter.   

Grensågar för de största  

Grensåg är valet för den som vill kunna ta ned de tjocka grenarna. Man kan räkna med att en grensåg klarar upp till 180 – 200 mm i diameter  

Om du har budget – välj alla tre 

Om du behöver kapa grenar som är riktigt tjocka är det en såg som krävs. Förvisso kan många grensaxar med utväxling klara av ganska rejäla grenar, men på de riktigt tjocka går de bet. Att ta mindre grenar fungerar med en grensåg, men det är kanske inte lika smidigt för detaljarbeten. Om du har budget – och behov – är det klokast att köpa alla tre.   

 Skillnader i pris 

Både grensaxar och grensågar varierar en hel del i pris. De billigaste grensågarna på marknaden kostar lite under tusenlappen, medan de enklaste grensaxarna kostar under 200 kronor. Samtidigt finns det mer avancerade, manuella grensaxar som kostar omkring 1 500 kronor.  

Givetvis är kvaliteten en viktig faktor – för även om det är billigt vid själva inköpet, kan låg kvalitet bli kostsamt i längden. Ju mer och oftare du planerar att arbete, desto viktigare är det att köpa en produkt med bättre kvalité.  

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.