Hultafors logo
Butiken

Kan Hultafors hitta det ”perfekta hammarslaget?”

Går det att med forskning hitta det ”perfekta hammarslaget?” Ja, det tror i alla fall Hultafors som i ett samarbete med HiQ påbörjat ett projekt för att hitta det.

Hultafors utgår ofta från vardagen hos hantverkarna för att ta fram produkter som möter deras behov. Nu kombinerar de erfarenheten hos hantverkarna med ny teknik från HiQ för att få fram det perfekta hammarslaget. Ett hammarslag som därmed även skulle kunna ligga till grund för utvecklingen av framtida hammare. Lanseringen av projektet genomfördes på årets upplaga av Nordens största byggmässa, Nordbygg. 

Skonsammare hammarslag och bättre hammare 

Målet med projektet är dubbelt. För det första hoppas de, med digital teknik, kunna mäta och utvärdera olika hammarslag och därmed dra slutsatsen om vilket hammarslag som i längden är mest skonsamt för hantverkaren. Det andra målet är att utifrån denna information kunna konstruera nya hammare som minskar risken för förslitningsskador och andra skador. 

Med sensorer som mäter vibrationerna i en hammare 3200 gånger per sekund kan statistik skapas utifrån olika hantverkares stilar att arbeta med hammaren. Arbetsterapeuten, Oscar Puleo, som är med inom projektet menar att branschen kan tjäna mycket på att förbättra hammarslaget. 

”Just skador på grund av vibrationer är en av de vanligaste anledningarna till arbetssjukdom inom industrin och bygg- och anläggning”

Kan Hultafors hitta det perfekta hammarslaget med hjälp av hanterverkarnas tester, HiQ´s kunskaper inom teknologi och sina egna erfarenheter av handverktyg – det återstår att se. Att behovet finns att utveckla dagens hammare och hitta mer skonsamma arbetssätt är däremot tydligt.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.