hammare stanley fatmax antivibe böjd
Butiken

De första hammarslagen

Den tid när vi här i Norden först började använda hammare den ligger så långt tillbaka så att det faktiskt är ingen som riktigt vet när. Men man vet med stor säkerhet att en av våra dåtida gudar som hette Tor hade en hammare som hette Mjölner. Han tycks dock inte ha byggt hus eller spikat överhuvudtaget med sin Mjölner, som vanligt folk skulle ha gjort. Tor lär mest ha ägnat sig åt att slå in skallen på både folk och andra gudar med sin hammare. Att skapa åskväder var också en favoritsysselsättning för hans del påstods det på sin tid.  Vi lämnar Tor och hans gelikar kvar i historiens dunkel och undersöker istället moderna hammare som är avsedda att bland allt annat slå in spikskallar med. Och till mycket annat nyttigt.

Alla behöver en hammare

Plåtslagare, murare, bönder, guldsmeder, golvläggare, takläggare, skomakare, kopparslagare, svetsare, tapetserare, hovslagare och till och med urmakare använder hammare om än en väldigt liten sådan. Och framförallt snickare. Som ofta har flera. Det är ingen tillfällighet att Verktygshandlarn som är branschspecialister och har en professionell översikt på verktygsmarknaden har ett tjugotal olika handhållna kvalitetshammare som standard i sortimentet. Utvalda från några av branschens ledande tillverkare. Och sådana hammare som inte finns på lager tas hem omgående.

Att välja hammare är en känslosak.

Det handlar om att känna efter hur det här viktiga verktyget ligger i handen Innan man bestämmer sig för köp. Vikten, balansen, svikten, greppet… Ta hem till påseende och testa i lugn och ro och slipp trängsel i butik och trafik. Mycket skall stämma för att hammaren skall vara ett verktyg som ger optimalt utbyte både i form av bekvämlighet och också arbetsresultat. För en del arbetsuppgifter är det huvudet som skall uppfylla vissa yrkesspecifika krav medan skaftets konstruktion kan vara avgörande i andra sammanhang. 

Hammare har huvudet på skaft

Hammarens huvud som normalt består av Ban och Pen eller Klo kan ha olika utformad ban beroende på avsedd användning. Rund eller fyrkantig ban kan hantingen plan eller aningen konvex yta. Ban med Kulform kan också förekomma. Hammarhuvudets pen kan ha olika längder beroende av användningsområde. Hammarens klo är avsedd för spikutdragning eller att agera kofot. Till avdelningen mindre kända är Pikhammaren som har huvud med ban och klo varav en klo är avbruten. Skaftet har sannolikt störst betydelse för hur hammare fungerar. Här är det ergonomi som regerar. Det är viktigt att skydda händer och leder mot skadliga vibrationer. Om skaftet inte har inbyggd eller pålagd rekyldämpning är det bara korta arbetspass som gäller. Och inte för ofta.

Inte ett slag utan hörselskydd och skyddsglasögon.

Den som jobbar professionellt vet hur viktigt det är att skydda hörseln mot höga ljudstötar från maskiner och verktyg på arbetsplatsen. Skyddsglasögon hör också till utrustningen för professionella hantverkare och hörselskydd och skyddsglasögon är absolut lika viktiga för den som renoverar, bygger till eller jobbar i garaget hemma. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.